Yazan: Swami Sivananda, Çeviren: Erdem Korkmaz
Şimdi eyleme geç. Şimdi yaşa. Şimdi bil. Şimdi farkına var. Şimdi mutlu ol.
Her ölüm bir hatırlatıcıdır. O zil her çaldığında “Son yaklaşıyor” diye sesleniyor. Her bir gün değerli yaşamınızdan çalıyor. Bu nedenle, kendinizi sabit bir Sadhana’ya bağlı tutmakta son derece kararlı olmalısınız.
Asla sonuçsuz bir pişmanlığa düşmeyin. Bugün en iyi gün. Bugün yeniden doğumunuzun günü. Şimdi Sadhana’ya başlayın. Kıvrılmış avuç içleriyle birlikte geçmişin hatalarına ve yanlışlarına veda edin. Dersinizi aldınız. Şimdi geleceğe yeni umutlarla, kararlılıkla ve dikkatle yürüyün.
Tereddüt etmeyin. Korkmayın. Şüphe etmeyin. Zamanınızı boşuna uğraşlarla ve rehavetle geçirmek yerine Sadhana yolunda değerli bir şey yapın. İçinizde sınırsız bir güç var. Sizinle birlikte uçsuz bucaksız bir güç potansiyeli bulunuyor. Bu nedenle, asla ümitsizliğe düşmeyin. Engeller başarıya giden araçlardır. Bunlar sizin iradenizi geliştirecek. Engellerin sizi sarsmasına izin vermeyin. Kusurlar size mükemmeliyeti hatırlatsın. Hatalar size erdemleri hatırlatsın. Olumlu olan yolu tercih edin.
Eğer “denizin dalgaları durulduğunda yıkanacağım” diye düşünüyorsanız, bunun imkanı yok. Dalgalar asla durulmayacak ve siz asla yıkanmayacaksınız. Bütün bunlara rağmen “Sadhana’ya da meditasyona tüm endişelerim, dertlerim, kaygılarım sona erdiğinde, tüm çocuklarım yaşamını yoluna koyduğunda, emeklilik sonrasında geniş bir boş zamana ulaştığımda başlayacağım” diye düşünüyorsanız, bu imkansız. Yaşlandığınızda yarım saat kadar bile oturamayacaksınız. İlerlemiş bir yaşlılık döneminde herhangi bir şiddetli nefs terbiyesi (tapas) için yeterli güce sahip olamayacaksınız.
Durumunuz, koşullarınız ve çevresel şartlarınız her ne olursa olsun güçlü manevi çalışmalara gençken başlamalısınız. Ancak böylece yaşlandığınızda zengin bir manevi fayda elde edebilirsiniz. Sonsuzluğun bitmek tükenmek bilmez huzurunun keyfini sürebilirsiniz.
Giriş
Sadhana, bilinçli olarak sistematik hale getirilmiş manevi çalışmadır. Sadhana buraya gelmemizin amacıdır.
Abhyasa (tekrarlı çalışma) ve Sadhana eş anlamlı terimlerdir. Sadhana’nın amacı, yaşamı bağlı olduğu kısıtlamalardan özgürleştirmektir.
Sadhana yaşam boyu sürecek bir süreçtir. Her bir gün, her bir saat, her bir dakika ileriye doğru yürümeyi ifade ediyor. Bu büyük yolculukta sayısız engeller olabilir. Ancak, İlahi gücü rehberiniz olarak yanınızda tuttuğunuzda kaygılanacak hiçbir şey yok. Şüphesiz karşı kıyıya ulaşacaksınız.
Bazı insanlar manevi yol için merak duyuyorlar. Özgürleşme için gerçekten istek içinde değiller. Eğer bazı yoga çalışmaları yaparlarsa çeşitli zihinsel güçlere (Siddhi) sahip olacaklarını düşünüyorlar. Bu güçlere ulaşamayınca, tahammüllerini kaybediyor, yoga uygulamalarından vazgeçiyor, manevi yoldan ayrılıyor, yogilere ve yogaya burun kıvırıyorlar.
Sadece merak duymak manevi olarak ilerlemeyi gerçekleştirmenize yardımcı olmayacaktır. Merak tellallığı rahatsızlık veren tellallıktan daha kötüdür. İçgözlem yapın. Düşüncelerinizi değerlendirerek gerçekten manevi özlemden mi yoksa sadece merakta mı olduğunuzu anlayın. Merak tellallığını kararlı bir biçimde Satsang’a[1], değerli manevi eserleri çalışmaya, dua etmeye, zikir (japa) ve meditasyon yaparak özgürleşme için çalışmaya yönlendirin.
Sadhana’nıza karşı ilgi ve sevgi duymalısınız. Sadhana uygulamalarını ve bu uygulamaların faydalarını iyi bir biçimde bilmelisiniz. Size uygun olan Sadhana’yı tercih etmelisiniz. Sadhana için yeterliliğe ve dirayete sahip olmalısınız. Ancak böylelikle Sadhana’dan keyif almaya başlar ve başarıya ulaşabilirsiniz.
Niyet ve Başarı
İyi niyet başlı başlına yeterli olmayacaktır. İyi eylemlerle de desteklenmelidir. En iyi niyetlerle manevi yola girerek ve ancak dikkatli ve gayretli olarak, yoğun ve özenli Sadhana ile, kendinizi arzu, öfke ve bencillikten koruyarak, Kendini Bilme (Atma-Jnana) bilgeliğine ulaşabilirsiniz. İyi niyet taşımak başlı başına başarılı olmanız için yeterli olmayacaktır.
Arayışçının yolculuğunda ahlaken saf olmak ve manevi niyet ilk adımlardır. Ahlaki değerlere güçlü bir bağlılık olmadıkça elbette herhangi bir manevi yaşam, hatta genel olarak iyi bir yaşam söz konusu olmayacaktır.
Mutlaka sağlam bir öz disiplin gerekmektedir. Öz disiplin duygularını bastırmak değil, içerideki vahşiliği ehlileştirmektir. Hayvan olanın insanileştirilmesi ve insan olanın da manevi hale getirilmesidir.
İşlenmemiş bir toprağa tohum ekmeden önce toprağı havalandırmanız gerekir. Tohum, filiz vermeden önce kendi kendini parçalar. Yok etme inşa etmeden önce gelir. Bu, doğanın değişmez kanunlarından biridir. Manevi doğanızı geliştirmeden önce vahşi doğanızı yok etmeniz gerekmektedir.
Manevi yol inişli çıkışlı, dikenli ve zorludur. Dikenler sabır göstererek ve sebat ederek temizlenebilir. Bazı dikenler içsel, bazıları dışsaldır. Arzu, açgözlülük, öfke, kuruntu, kibir vb. içsel dikenlerdir. Art niyetli insanlarla dostluk dışsal dikenlerin en kötüsüdür. Bu nedenle, kötü arkadaşlıklardan kesinlikle uzak durulmalıdır.
Sadhana süresince karmaşadan, çok konuşmaktan, çok yürümekten, çok yemekten ve çok uyumaktan kaçınılmalıdır. Bu beş ‘yapılmaması gereken’ dikkatli bir biçimde gözlemlenmelidir. Karmaşa zihinde rahatsızlığa neden olur. Çok konuşmak zihinde dağınıklığa neden olur. Çok yürümek yorgunluğa ve zayıflığa neden olur. Çok yemek tembelliği ve uykulu olmaya neden olur.
Manevi Yol
Manevi yol başlarda kişiye son derece zor, dikenli, sarp ve kaygan gelebilir. Nesnelerden feragat etme başlangıçta acı verici olabilir. Kişi bu yolu adımlamak için mücadele verirse, keskin bir ayrım yetisine ve kararlılığa sahip olursa, manevi yolda yürümek son derece kolay bir hale gelir. Yaptıklarınızın meyvesini ve tadını alırsınız. Yüreğiniz genişler. Yaşama dair geniş bir bakış açısına sahip olursunuz. Yüreğinizde ikamet edenin görünmez ellerinin yardımını hissedersiniz. İçeriden aldığınız yanıtlarla birlikte şüpheleriniz silinir gider. Tanrı’nın o keskin ve tatlı sesini duyabilirsiniz. İçeriden gelen manevi yüksek hazzın tanımlanamaz coşkusunu hissedersiniz. Derin, değişmez, sonsuz keyif ve tam bir huzur hali. Betimlenemeyen, durmak bilmeyen, eksilmeyen azalmayan manevi saadet. Bu yeni bir güç verecektir. Yolda adım atmak gitgide daha kararlı bir hale gelecektir. Özgürleşmiş bireyler (jivanmukta), yogiler, sonsuz özgürlüğe ulaşmış olanlar (nitya siddha), ölümsüz olanlar (Amara), Kali Yuga’nın sonuna kadar ölümsüz olarak kalacak olan Chiranjivi’ler[2] bu yolda yürümek için mücadele etmekte olan kişiye yardım elini uzatır. Kişi bu desteği gerçekten hisseder. Yalnızlık, ihmal edilmişlik ve terk edilmişlik hissi tamamen ortadan kalkar.
Kozmosun her yerinde etkili olan gücün desteğini alırsınız. Bu nedenle, artık korkacak hiçbir şey kalmamıştır. Sadhana’nın ayrıntılarına özen gösterin. Asıl mesele kendisinin üstesinden gelecektir.
Bazı istekli kişiler bir süre sonra Sadhana’yı bırakırlar. Büyük meyveleri hemen almak isterler. Kısa bir sürede büyük yetilere sahip olmayı beklerler. Bunu kazanamadıklarında Sadhana’dan vazgeçerler. Sıradan insan bilinci ile Brahman bilinci arasında çeşitli bilinç düzeyleri yer almaktadır. Yolda farklı perdeler yırtılıp atılmalı; nihai sona ulaşmak için pek çok alt düzey merkez açılmalı ve böylelikle engeller aşılmalıdır.
Manevi Gelişim Sarmal Biçimde Gerçekleşir
Ağır ağır ilerlemeli ve önünüzdeki tepeyi aşmalısınız. Bir sıçrayışta Everest’e tırmanamazsınız. Manevi yolda sıçrama yoktur.
Kendini gerçekleştirme altı yaşında anaokulundan mezun olmak gibi değildir. Ancak yoğun ve uzun süreli bir Sadhana’nın sonucudur.
Manevi yolda kestirmeden gitmek söz konusu değildir. Sonsuz saadetin krallığına giden rahat bir yol yoktur. İlahi yolda yarım yamalak ilerlemek mümkün değildir. Keskin ve sert bir disiplin talep etmektedir. Ancak böylelikle yanılsamanın (maya) üstesinden gelebilirsiniz. Ancak böylelikle zihni kontrol altına alabilirsiniz.
Azizler ve yogiler asla zihinlerini kontrol ettiklerini düşünmeyecekler. Ancak yanılsama içinde olan arayışçı (sadhaka) zihnini kontrol ettiğini hayal edebilir ve bunun ardından korkunç bir düşüş yaşar. Yaşam, zihin ve nesne (prakriti) daima hareket halinde olan bir doğaya sahiptir. Eğer zihinde en yüksek, nihai amaca ulaşmaya yönelik bir fikir varsa, her daim ona yönelirsiniz. Eğer tepenin zirvesinde olmak zorunda olduğunuzu hayal eder ve gelişigüzel bir biçimde hareket ederseniz o hareket aşağıya doğru olacaktır. Çöküş yaşayacaksınızdır. Nefesinizin sona ermesine kadar daha yüksek bir biçimde kendinizi gerçekleştirmek için arzu, istek duyabilirsiniz.
Manevi gelişim zor ve zahmetli olduğu kadar, aynı zamanda yavaştır. Sarmal biçimdedir. Başlangıçta büyük bir çaba gereklidir. Zamanla halka küçülmeye başlar. Benzer biçimde çaba da azalmaya başlar. Kişi manevi gücü yavaş bir biçimde elde etmeye başlar. Adımlar zamanla hızlanmaya başlar. Sonrasında adımları metreler değil kilometreler üzerinden olmaya doğru evrilir. Bu nedenle azimli, dirayetli ve istikrarlı olun.
Manevi İlerlemenin İşaretleri
Kademe kademe gerçekleşen içsel ilerleme, tomurcuğun gece saatlerinde açılarak çiçek haline gelmesi gibi, genellikle sessiz ve göze görülmez biçimde gerçekleşir. Bu nedenle, kederlenmeyin. İlerleme göstermediğinize yönelik bir fikre kapılarak içinizi karartmayın. Gerçek manevi ilerleme, gündelik hal içindeki sükunetiniz, dinginliğiniz ve sakinliğiniz ile gerçek ve doğru bir biçimde ölçülebilir. Bedensel ve zihinsel olarak sağlıklı, bedensel salgılarınız sınırlı, sesiniz tatlı, yüzünüz parlak ve gözleriniz ışık saçar bir halde olacaktır. Sakin, huzurlu ve dengeli olduğunuz kadar; neşeli, korkusuz ve hoşnut bir hal içinde olacaksınız. Tarafsız ve ayırt edebilir olacaksınız. Dünyaya dair hiçbir çekicilik kalmayacak. Daha önce keyfinizi kaçıran şeyler artık kaçırmaz hale gelecek. Zihniniz telaşsız bir hale gelecek. Daha çok içe dönük olacaksınız. Daha önce size keyif veren şeyler artık vermez olacak. Tek noktalı, keskin ve yüksek zekaya ulaşmış bir zihne sahip olacaksınız. Daha çok meditasyon yapmaya özlem duyacaksınız. Işıkları, görüşü, ilahi kokuları ve tatları deneyimleyeceksiniz. Tüm biçimlerin O’nun biçimi olduğuna dair fikir içinizde gittikçe güçlenecek. Her yerde O’nun mevcudiyetini hissedeceksiniz. O’na yakınlığı deneyimleyeceksiniz. Son derece sabit bir duruşunuz (asana) olacak. İçinizde özverili bir biçimde hizmet etmeye dair yanıp tutuşan bir arzu gelişecek.
Manevi yolda nereye yerleştiğinizi izleyin; geriye mi yoksa ileriye mi gidiyorsunuz? Eğer zikir (japa), meditasyon ve Vedanta üzerine tefekkür etmek örtünüzü daha kalın hale getiriyor ve ayrıksı benliğinizi daha da güçlendiriyorsa o zaman bu manevi bir Sadhana değil. Bunu iyi hatırlayın. Bu sadece bir çeşit esrarengiz uygulama oluyor. İzleyin, iç gözlem yapın. Kendinizi değerlendirin, bu korkunç ayrıksı benliği acımasızca ortadan kaldırın. Bu önemli bir Sadhana. Ayrıksı benlik bir hırsız gibi gizlice pusu kuracak ve bir bukalemun gibi farklı biçimlere bürünecektir.
Kendinizi gerçekleştirmeye dair bazı işaretler aldığınızda Sadhana’yı kesmeyin. Bütünlüğe, koşulsuz Brahman’a tamamen yerleşene kadar uygulama yapmaya devam edin. Bu önemlidir. Eğer çalışmayı keser ve dünyaya dönerseniz çöküş yaşarsınız. Bunun etkisi çok şiddetli olacaktır. Böyle bir çöküş yaşamış pek çok kişi olmuştur. Pek çok kişi böyle bir yıkıntıyı yaşamıştır. Bir an için ilerlemeyi görmek size mükemmel korunmayı sağlamaz. İsme ve şöhrete kendinizi kaptırmayın. Eşinizden, çocuklarınızdan, ebeveynlerinizden, evinizden, arkadaşlarınızdan ve akrabalarınızdan feragat edebilirsiniz. Entelektüel keyiflerden, isim ve şöhretin verdiği hazdan feragat etmek çok çok zordur. Bu konuda sizi ciddi olarak uyarıyorum. İçindeki Atman’dan mutluluğu deneyimleyebilmiş kişi bu önemsiz ve değersiz meseleye düşkün olmamalıdır. Dünya, maddi zevklere düşkün biri için güçlü ve büyük bir yer olabilir. Brahmanı Bilen içinse sadece bir zerreden ibarettir. Brahmanı Bilen (Brahman Jnani) dünya bir hardal, bir iğne deliği, köpük ve hafif bir hiçbir şeydir. İhtiyatlı olun. Bu önemsiz şeylerin hiçbirine aldırmayın. Çalışmanızda istikrarlı olun. Sonsuz mutluluğa ulaşana kadar çalışmayı kesmeyin. Saf Brahman Bilincinde sabit bir biçimde ikamet edene kadar Sadhana’ya son vermeyin.
Başarısızlıkların cesaretinizi kırmasına asla izin vermeyin, elinizden gelenin en iyisini yapmaya devam edin. Geçmişteki hatalarınız ve başarısızlıklarınız için endişelenmeyi bırakın, bu endişe sadece zihninizi keder, pişmanlık ve bunalım ile doldurur. Gelecekte onları tekrar etmeyin. Dikkatli olun. Sizi başarısızlığa götüren nedenleri düşünün ve gelecekte bunları ortadan kaldırmaya çalışın. Kendinizi yeni yaşam enerjisi ve erdemlerle güçlendirin. Kararlılığınızı yavaş yavaş geliştirin.
Karşı durulmuş her bir çekicilik, dizginlenmiş her bir olumsuz düşünce, sönümlendirilmiş her bir arzu, söylenmemiş her bir kötü söz, cesaretlendirilmiş her bir istekli kişi, yetiştirilmiş her bir yüce düşünce irade gücünün, iyi bir karakterin, sonsuz saadete ve ölümsüzlüğe ulaşma yolunda kişinin gelişimine katkıda bulunacaktır.
Her bir Sadhana pratiği zihinsel alanınız üzerine gizli bir yerlere de olsa mutlaka kayıt edilecektir. Hiçbir Sadhana boşa gitmez. Çalışmalarınızın her bir parçası hiç zaman kaybetmeden sizin gelişmenize katkıda bulunacaktır. Bu değişmez bir kanundur. Olumsuz düşüncelere kapılmadan Sadhana çalışmalarınıza sakince devam edin. Düzenli olun. Bir gün bile ihmal etmeden manevi uygulamalarınıza devam edin. Küçük küçük gücünüz birikecek ve sizi geliştirecektir. Sürekli yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen birikmiş güç, uzun sürenin sonunda kaçınılmaz olarak saadet dolu Kendini Gerçekleştirme biçiminde zamanı geldiğinde meyvesini verecektir.
Sadhana’nın düzenli, sürekli, ara verilmeden ve azimle olmasına izin verin. Kendinizi Gerçekleştirmeye hızlıca ulaşmak istiyorsanız Sadhana ve meditasyon sadece düzenli olarak değil, aynı zamanda süreklilik içinde olmalıdır. Manevi akış bir defa başladığında durağanlık olmadıkça ve yatağı kurumadıkça çekilmez ve kurumaz. Daima dikkatli olun. Düzenli olarak meditasyon yapın. İzlenimlerin (vasana) etkilerini ortadan kaldırın.
Manevi İlerlemenin Önündeki Engeller
Bazen kişi kibirli bir hale gelebilir. Yolunda daha fazla ilerleyemez. Kimi zaman kazandığı bazı özel yetiler (siddhi) sayesinde asıl amacından uzaklaşabilir. Yolunu kaybeder ve başka yönlere doğru yürümeye başlar. Amacını yitirir. Kimi zaman bazı arzular ve çeşitli karşıtlıklar nedeniyle kuşku içinde olabilir. Bazen yanıltıcı rahatlıklara kapılabilir. Amacına ulaştığını düşünerek tüm Sadhana’sına son verebilir. Bazen özensiz, tembel ve eylemden uzaklaşmış olabilir. Öyle zamanlarda Sadhana yapamaz. Bu nedenle, adeta bir geminin kaptanı ya da bir ameliyathanedeki cerrah gibi daima dikkatli olun.
Manevi yol engellerle doludur. Bir engeli aştığınızda, diğer bir engel kendini göstermeye hazırdır. Eğer siz tat duygusunu kontrol altına aldıysanız, başka bir duyu organı (indriya) gücünü iki katına çıkarmış olarak karşınıza çıkmaya hazırdır. Hırsın üstesinden geldiğinizde, öfke sizi yere çarpmaya hazırdır. Ayrıksı benliğinizi bir kapıdan dışarı çıkarırsanız, diğer bir kapıdan içeri girecektir. Ciddi bir biçimde sebat, tahammül, ihtiyat ve kararlı bir güce ihtiyacınız bulunmaktadır.
Sabit, sağlam ve kararlı olun. İnsanlar sizinle alay edebilirler, sakin olun. İnsanlar sizi aşağılayabilirler, sakin olun. İnsanlar sizin hakkınızda söylentiler çıkarabilirler, sakin olun. Manevi yola sağlam bir biçimde tutunun. Yolunuzdan ayrılmayın. Sizi nereye götürürse götürsün ve her neyi feda etmeniz gerekiyorsa edin ama gerçeği aramaktan vazgeçmeyin.
Sadhana’ya Şimdi Başlayın
Şimdi eyleme geç. Şimdi yaşa. Şimdi bil. Şimdi farkına var. Şimdi mutlu ol.
Her ölüm bir hatırlatıcıdır. O zil her çaldığında “Son yaklaşıyor” diye sesleniyor. Her bir gün değerli yaşamınızdan çalıyor. Bundan dolayı kendinizi sabit bir Sadhana’ya bağlı tutmakta son derece kararlı olun.
Asla sonuçsuz bir pişmanlığa düşmeyin. Bugün en iyi gün. Bugün yeniden doğumunuzun günü. Şimdi sadhana’ya başlayın. Kıvrılmış avuç içleriyle birlikte geçmişin hatalarına ve yanlışlarına veda edin. Dersinizi aldınız. Şimdi geleceğe yeni umutlarla, kararlılıkla ve dikkatle yürüyün.
Tereddüt etmeyin. Korkmayın. Şüphe etmeyin. Zamanınızı boşuna uğraşlarla ve rehavetle geçirmek yerine Sadhana yolunda değerli bir şey yapın. İçinizde sınırsız bir güç var. Sizinle birlikte uçsuz bucaksız bir güç potansiyeli bulunuyor. Bu nedenle, asla ümitsizliğe düşmeyin. Engeller başarıya giden araçlar. Bunlar sizin iradenizi geliştirecek. Engeller tarafından sarsılmanıza izin vermeyin. Kusurlar size mükemmeliyeti hatırlatsın. Hatalar size erdemleri hatırlatsın. Olumlu olan yolu tercih edin.
Eğer “denizin dalgaları durulduğunda yıkanacağım” diye düşünüyorsanız, bunun imkanı yok. Dalgalar asla durulmayacak ve siz asla yıkanmayacaksınız. Bütün bunlara rağmen “Sadhana ya da meditasyona tüm endişelerim, dertlerim, kaygılarım sona erdiğinde, tüm çocuklarım yaşamını yoluna koyduğunda, emeklilik sonrasında geniş bir boş zamana ulaştığımda başlayacağım” diye düşünüyorsanız, bu imkanız. Yaşlandığınızda yarım saat kadar bile oturamayacaksınız. İlerlemiş bir yaşlılık döneminde herhangi bir şiddetli nefs terbiyesi (Tapas) için yeterli güce sahip olamayacaksınız.
Durumunuz, koşullarınız ve çevresel şartlarınız ne olursa olsun güçlü manevi çalışmalara gençken başlamalısınız. Ancak böylece yaşlandığınızda zengin bir manevi fayda elde edebilirsiniz. Sonsuzluğun bitmek tükenmek bilmez huzurunun keyfini sürebilirsiniz.
[1] Sat: Gerçek, sangha: topluluk. “Gerçek için bir araya gelmek”. Bir toplulukla bir arada yapılan felsefe sohbetleri, okumalara verilen genel tanım.
[2] Ölüm ötesine geçmiş “ermişler” anlamındadır.